Alles over reizen met de New York Subway

In New York reizen met de Subway? Zeker doen!

Van voorbereiding tot aan je aankomst op je eindbestemming. Hieronder lees je alles wat je moet weten om je subway tripje zo gemakkelijk en ontspannen  mogelijk te maken.

Table of Contents

Voorbereiding

Bekijk de kaart

Het is goed om in ieder geval voordat je voor het eerst met de metro gaat op je gemak de kaart van het metronetwerk eens te bekijken. Je kunt de kaart hier downloaden bij de MTA.

Zelf gebruik ik de kaart al wanneer ik een tripje naar New York ga plannen. Altijd handig om een of meerdere metro stations dicht bij je hotel te hebben.

Het helpt je ook om New York al een beetje te leren kennen wat je weer helpt bij het plannen van wat je allemaal wilt gaan doen/bekijken. 

Local of Express train

Op de kaart zie je de metro stations aangegeven. Soms is dit een zwart bolletje en soms is het een wit bolletje.

De Local Trains (stoptrein) stoppen op alle stations, dus op de stations met een zwart bolletje en de stations met een wit bolletje.

De Express Trains stoppen alleen op de stations met een wit bolletje.

Let hier goed op want anders kan het zomaar zijn dat je in een express train zit en jouw stop voorbij gaat. Op zich geen probleem want je kunt altijd weer uitstappen de de metro terug nemen maar het kan je wel behoorlijk wat tijd kosten.

Naar B van A

Waarvandaan ga je vertrekken en waar ga je naartoe? Handig is om eerst te kijken waar je naartoe gaat. Kijk daar op de kaart welk metro station daar het dichtst bij in de buurt is en welke metrolijn daar stopt. Stoppen alle treinen daar of alleen de Local train.

Kijk vervolgens of de lijn die stopt op jouw bestemming ook een halte heeft in de buurt waarvandaan je vertrekt. Zo niet welke lijn stopt bij je vertrekpunt en heeft een overstap mogelijkheid op de uiteindelijke lijn die je moet hebben.

Haast

Tenzij je ergens op tijd moet zijn hoef je geen haast te maken, de metro’s rijden zeer regelmatig.

  • In de ochtend- en avondspits elke 2 – 10 minuten (ma t/m vrij)
  • Tussen 09:30 en 15:30 elke 5-10 minuten (ma t/m vrij)
  • Tussen 20:00 en middernacht elke 5-12 minuten (ma t/m vrij)
  • In de nachtelijke uren ongeveer elke 20 minuten
  • In de weekenden kan het hier van afwijken
  •  

Werkzaamheden

Het metronetwerk is behoorlijk oud en er vinden dan ook vaak werkzaamheden plaats. In de avonduren en in de weekenden is de kans het grootst dat je hier mee te maken krijgt.

Op de platformen of voordat je door de toegangspoortjes gaat zie je vaak A4’tjes aangeplakt met de uitleg. Schaam je niet om een medewerker om advies te vragen, voor ons toeristen is het niet altijd even duidelijk.

Het metrostation vinden en binnengaan

Verschillende soorten ingangen

  • Ingang via trappen in een straat (vaak op de hoek van een straat)
  • Ingang via trappen naast winkel ingangen
  • Ingang in gebouwen
  • Ingang naar boven bij de bovengrondse stations van de metro vaak boven de straat (o.a. in een groot deel van Brooklyn en Queens)

Spotten van een ingang

De ingang van de metro is niet altijd even voor de hand liggend. Hieronder heb ik een aantal herkenningspunten aangegeven.

  • Groene gietijzeren palen met daarop een groene bol of een half groene en half witte bol (lampen)
  • Groene gietijzeren hekwerken
  • Let op Rode bol (uitsluitend uitgang)
    • Bordje op de goene hekken “No Entry”, meestal staat er ook bij waar je de ingang kunt vinden.

Waar moet je op letten bij het naar binnen gaan

Het is natuurlijk de bedoeling dat je de juiste ingang neemt. Op een zwart bord boven de ingang/trap (naar beneden) staat de volgende informatie:

  • Welk station het is
  • Welke metrolijnen er stoppen
  • In welke richting je daar kunt gaan Downtown, Uptown of beide.

Het toegangspoortje en de bediening

Soorten

Er zijn grofweg twee soorten toegangspoortjes:

  • Draaihek/draaideur
  • Tourniquet

Dezelfde poortjes worden ook gebruikt als uitgang. Let hierop, wanneer er net een metro is aangekomen kan het erg druk zijn met mensen die jouw ingang gebruiken als uitgang. Wacht even tot de ergste drukte weg is.

Check

Check nogmaals de zwarte bordjes boven of vlakbij de poortjes om er zeker van te zijn dat je de juiste ingang hebt.

Zorg dat je je MetroCard paraat hebt. Je wilt niet dat je in de stress raakt wanneer je voor het poortje nog naar je kaartje moet zoeken en de mensen die achter je aan komen willen dat ook niet

Swipen

  • De kaartlezer is bij een tourniquet hetzelfde als bij een draaideur
  • Pak je MetroCard redelijk stevig vast tussen de duim en wijsvinger en middelvinger van je rechterhand. Je moet de magneetstrip aan de onderkant hebben en deze moet zichtbaar zijn voor je
  • Nu ben je klaar om de kaart door de lezer te schuiven/swipen, dit moet niet te snel maar zeker ook niet te langzaam.
    • Wanneer je het goed doet komt er op het kleine display “Go” te staan en kan je doorlopen. Duw tegen de deur of tegen de ijzeren balk van de tourniquet. Loop vooral door, dus niet eerst de deur of het tourniquet “goed zetten” neem gewoon aan dat ze goed staan.
    • De eerste paar keer zal het waarschijnlijk niet goed gaan vanwege het te langzaam swipen. Op het display zie je “Please Swipe Again”, nu niet in de stress schieten er is niets mis met je kaart of het poortje. Rustig adem halen en bij hetzelfde poortje gewoon nog een keer proberen. De tweede keer lukt het je vast. Mocht het nodig zijn dan lukt het bij de derde keer zeker, drie keer is ten slotte scheepsrecht.
  • Eenmaal door het poortje kan de MetroCard weer opgeborgen worden, deze heb je niet nodig bij de uitgang van het metrostation.

Naar het platform

Welk platform moet je hebben

Je hebt stations waar je niet ondergronds van het gedeelte waar de metro’s richting Downtown stoppen naar het gedeelte waar de Uptown metro’s stoppen kunt komen.

Hier hoef je niet meer te zoeken naar het juiste platvorm want er is er maar 1 direct bereikbaar. Jij hebt voor het toegangspoortje al gecheckt of je de juist ingang had toch!?

Ook zijn er stations waar zowel local als express metro’s stoppen. Hier moet je goed opletten dat je naar het juiste platform gaat. Meestal zijn er twee platformen, 1 voor Downtown metro’s en de andere voor de Uptown metro’s.

Beide platformen hebben dan aan weerszijde een spoor liggen, dit geeft in totaal 4 sporen, 2 voor Downtown en 2 voor Uptown. De local en express metro’s hebben ieder hun eigen spoor.

Ga nu in het midden op een platform tussen de twee sporen staan en draai dan een kwartslag zodat je met je gezicht naar 1 van de twee sporen kijkt.

Kijk dan naar de inmiddels bekende zwarte borden die aan het plafond bijna boven het spoor hangen. Op deze borden kan je lezen welke metro’s hier stoppen. Staat jouw metro er niet bij dan moet je je waarschijnlijk omdraaien en zal jouw metro stoppen aan de andere kant van het platform.

Kom je er niet uit of twijfel je, geen zorgen New Yorkers zijn over het algemeen trots op hun stad en zullen je ongetwijfeld de weg willen wijzen.

Onderweg naar het platform

Toegegeven veel stations zijn niet mooi maar geef je ogen en oren wel goed de kost. Muziekanten ga je zeker tegenkomen in de stations, er zijn meerdere grote artiesten die in vermomming hebben opgetreden.

Een absolute aanrader is om naar het station op 14th Street & 8th Avenue te gaan en daar op je gemak rond te kijken. In dit station zijn tientallen bronzen beeldjes te vinden uit de serie “Life Underground” gemaakt door beeldhouwer Tom Otterness.

Even wachten

Hoe lang nog

Nu is het tijd om te wachten totdat de juiste metro er is. Je hebt eerder gelezen dat je niet snel meer dan 10 min hoeft te wachten. Boven het platform hangen vaak schermen waarop te zien is hoe lang je nog moet wachten op de volgende metro.

Welke metros er binnenkort aankomen geeft men aan via de letter of het cijfer gevolgd door het eindstation, bijvoorbeeld “E World Trade Center”.

Veiligheid

De metro van New York is over het algemeen veilig. Je bent in vakantie stemming maar je moet zoals altijd en overal wel alert blijven op jezelf en je spullen.

Blijf achter de gele lijn op het platform, het is vaak druk en er kan zomaar iemand tegen je aan stoten. Ben je met meerdere mensen spreek dan af om elkaar een beetje in de gaten te houden en niet in de laatste plaats elkaars rugzak.

Wanneer je ’s nachts of op een ander minder druk moment van de dag reist is het advies van de MTA om in de zogenaamde “Off-Hour Waiting Area” te wachten. Deze plek is meestal aangegeven met een geel bord en hangt over het algemeen aan het plafond. De stationsagent heeft zicht op deze gebieden.

De platformen zijn een stuk langer dan in Nederland, gelukkig zijn de metro’s dat ook. Ga toch liever niet aan het begin of einde van het platform staan ondanks dat de metro langs vrijwel het hele platform stopt en je overal kunt instappen.

Daar is jouw metro

Checken

Kijk goed naar de metro die aan komt rijden, aan de voorkant van de metro zie je het route nummer of cijfer, op de zijkant zie je dit terug echter staat daar vaak ook het eindstation bij. Klopt dit allemaal nog met waar je naartoe moet?

Instappen

De deuren gaan open maar jij wacht natuurlijk netjes met instappen tot er geen mensen meer uitstappen. Hoef je maar 1 of twee haltes dan kan je blijven staan, zorg wel dat je ergens goede houvast hebt. Bij meerdere haltes adviseer ik je om te gaan zitten als er een plekje is. De metro beweegt regelmatig behoorlijk heftig is mijn ervaring.

Let op het omroep bericht “Stand clear of the closing doors please”, vrij snel hierna sluiten de deuren.

Op zoek naar je stop

Zoek in de metro even of je de route van die specifieke metrolijn ergens ziet aangegeven. Er zijn, afhankelijk van de lijn of het type metro, een aantal verschillende vormen terug te vinden.

Soms is het slechts een route stikker of er is een bord met daarop elke halte met lampjes. De meest overzichtelijke is het dynamische display met daarop de stations waar de metro nog stopt, zoek je stop op en daaronder staat dan hoeveel stops het nog is.

Het zal niet altijd mogelijk zijn om de route te kunnen zien dus zorg dat je de naam van de halte voor de halte waar je er uit moet goed in je hoofd hebt zitten. Mocht je überhaupt in staat zijn om de conducteur te verstaan dan weet je wanneer je klaar moet zijn om uit te stappen.

Blijf ook naar buiten kijken bij het binnenrijden van de stations. De naam van het station staat meestal op de stalen pilaren op de platformen. Je kunt ook naar de muur kijken, je zult zien dat ook hier om de zoveel meter de naam van het station staat.

Mocht je te ver zijn dan stap je gewoon uit en pak je de metro terug, zeker wanneer je de Unlimited MetroCard hebt is dit helemaal geen probleem. Overigens wanneer het niet te veel straten zijn kan het ook leuk en verrassend zijn om terug te lopen, wie weet wat je onderweg nog allemaal ziet.

Aangekomen bij de juiste halte

Klaar om uit te stappen

Je hebt je al klaargemaakt om uit te stappen, let goed op bij het binnenrijden van een station zodat je ziet aan welke kant het platform is. Het is niet zo dat je bijvoorbeeld standaard aan de rechter kant uit moet stappen.

In de spits kan het erg lastig zijn om in maar vooral ook uit te stappen, zorg dat je “excuse me” luid en duidelijk te horen is wanneer je naar de deur van de metro loopt.

Uitgestapt en nu

Je staat nu op het platform en mensen om je heen lopen alle kanten op. Moet je overstappen op een andere lijn volg dan de borden waarop de lijn die jij moet hebben aangegeven staat. Ook hier moet je weer goed kijken of je de metro neemt die de goede kan op gaat.

Is dit het station van je bestemming dan volg je de rode “Exit” borden. Uiteindelijk kom je weer bij de draaideuren of tourniqueten. Hier kan je gewoon door naar buiten lopen, je hebt je kaartje niet nodig.

Waar verlaat je het metrostation

Nadat je door de poortjes bent moet je nog bedenken welke uitgang het meest praktisch is. Je zult zien dat je op de verschillende bordjes NE, SE, SW of NW als toevoeging ziet staan bijvoorbeeld bij een straat . Dit zijn de richting aanduidingen op een kompas of windroos.

Bijvoorbeeld “58 St & 8 Av NW corner”, als je deze uitgang neemt dan kom je dus uit op de Noordwest hoek van de kruising van de 58e straat met de 8e Avenue.

Overigens is er in de meeste stations ook een kaart van de lokale omgeving te vinden, dit kan je helpen om de juiste uitgang te vinden.

De juiste uitgang gevonden, loop dan lekker de trap op en ga verder met het verkennen van New York. Weet dat de metro er altijd is om je weer verder door de stad te brengen.

Gerelateerde artikelen

Op deze website maken wij soms gebruik van affiliate links. Indien je een affiliate link volgt en een in aanmerking komende aankoop doet kan het zijn dat wij een kleine vergoeding ontvangen. Deze vergoeding kost jou niets. Mocht je een link gebruiken dan danken wij je hartelijk!

Favorieten
American Express