With or Without Miles https://withorwithoutmiles.com Mon, 10 Jan 2022 21:34:25 +0000 nl-NL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7.1 https://withorwithoutmiles.com/wp-content/uploads/2021/02/cropped-WoWMiles_logo_bijgesneden_png-32x32.png With or Without Miles https://withorwithoutmiles.com 32 32 Goedkoop en eenvoudig mobiele data voor op reis buiten Europa [eSIM] https://withorwithoutmiles.com/goedkoop-en-eenvoudig-mobiele-data-voor-op-reis-buiten-europa-esim/ Fri, 02 Apr 2021 20:49:54 +0000 https://withorwithoutmiles.com/?p=400

Je kent het wel, je gaat op reis en wilt contact houden met familie en vrienden. Even video bellen, een WhatsApp berichtje sturen of je leuke vakantie foto’s delen op Instagram of Facebook. Ook om een Uber te kunnen bestellen heb je internetverbinding nodig.

Hoe doe je dit in het buitenland?

Inhoudsopgave

Om al deze zaken te kunnen doen heb je dus een internetverbinding nodig. 

Wanneer je op reis bent in het buitenland ben je hiervoor vaak afhankelijk van een publiek WiFi netwerk van je hotel of een lokaal koffie tentje. Wil je niet wachten totdat je weer WiFi hebt dan gebruik je natuurlijk gewoon je mobiele data abonnement.

Mobiele data op reis

Binnen Europa zit je over het algemeen goed met je Nederlandse mobiele abonnement aangezien je data gebruik meestal gewoon uit de Nederlandse bundel gaat.

Ga je buiten Europa op reis dan is het een heel ander verhaal en liggen de Data roaming prijzen relatief hoog of zelfs erg hoog.

Je provider heeft vaak “speciale” buitenland bundels maar ook hiervan zijn de kosten hoog.

Uiteraard is het mogelijk om lokaal een simkaart te kopen en deze in plaats van je NL simkaart in je telefoon te doen. Bij gebruik van een lokale simkaart loop je helaas wel tegen de volgende nadelen aan:

  • In het land van aankomst moet je op zoek naar een winkel van een telecom provider om een simkaart te kopen;
  • Kom je aan o[ een vliegveld dan zijn daar vaak wel bedrijfjes die een simkaart aanbieden maar het is lastig om in te schatten of die prijzen goed zijn;
  • Vaak moet je voor de aanschaf van zo’n simkaart een kopie van je paspoort laten maken;
  • Wanneer je data op is kan opwaarderen erg lastig zijn;
  • Je bent niet meer bereikbaar op je eigen nummer;
  • Je moet steeds van simkaart wisselen wanneer je iets met je eigen telefoon nummer wilt doen;
  • Je loopt het risico een simkaart kwijt te raken, die dingen zijn immers zo ontzettend klein tegenwoordig.

De eSIM als alternatief

Heb je een relatief moderne dual sim telefoon waar een elektronische sim (eSIM) naast een fysieke simkaart gebruikt kan worden dan kan je gebruik maken van de eSIM als alternatief voor het steeds wisselen van fysieke simkaarten. De fysieke simkaart en de eSIM werken naast elkaar.

Je blijft gewoon bereikbaar op je eigen mobiele nummer echter gebruik je een databundel van een andere provider via de eSIM. De data is gewoon te gebruiken voor internet maar ook bijvoorbeeld om te navigeren met Google maps en natuurlijk Whatsapp (video) bellen met je vrienden of familie in Nederland of waar ze zich dan ook maar bevinden.

Welke apparaten zijn geschikt voor de eSIM?

Er komen steeds meer telefoons, tablets en laptops welke met een eSIM kunnen werken. Samsung heeft o.a. de Galaxy S20 en S21 modellen voorzien van de eSIM mogelijkheid.

Bij de Apple is de eSIM ondersteuning er vanaf de iPhone XS, ook een behoorlijk aantal iPad modellen werkt inmiddels met een eSIM. 

Bij Windows 10 laptops of 2-in-1 machines zie je de eSIM optie ook al vaker terug.

Welke eSIM aanbieder is het beste voor je en welke bundel kies je dan?

Mijn eerste ervaring was met een eSIM van GigSky, ik heb 3 x een “North America” bundel gebruikt en 2 x een “Asia Pacific” bundel voor gebruik in Australië. GigSky werkte prima, je kunt eenvoudig een bundel aanschaffen via de GigSky app.

Opwaarderen wanneer je bundel op is gaat ook eenvoudig via de app, alhoewel mij het dataverbruik enorm meeviel. Als het goed is ben je toch lekker aan het genieten van je reis en ben je minder online.

Eenmaal gewend aan een eSIM en daarmee het hebben van internet tijdens je reis wil je waarschijnlijk niet meer terug naar de tijd dat je of offline was of dat je fysieke simkaarten moet wisselen. Ik vond de kosten van GigSky relatief hoog en ben verder gaan kijken.

In mijn zoektocht kwam ik terecht bij Airalo. Airalo werkt ook via een eigen app. In het gebruik werkt alles nagenoeg hetzelfde echter liggen de prijzen van Airalo een stuk lager. Airalo heb ik het meest recent nog gebruikt in Australië.

Het is zo fijn om gewoon met je eigen telefoon waar je ook bent een Uber te kunnen bestellen zonder eerst op zoek te moeten naar een publiek WiFi punt. Ook is het makkelijk dat je met je eigen telefoon kunt navigeren, bonus hierbij is dat je geen auto hoeft te huren met navigatie systeem, scheelt je weer in de kosten.

Afhankelijk van waar je naartoe gaat kies je voor een bundel van een specifiek land of wanneer je bijvoorbeeld een rondreis maakt door een aantal landen in Azië kies je voor een Azië bundel. Controleer per aanbieder altijd goed welke landen in een bundel zitten.

Hieronder zie je een vergelijk tussen GigSky en Airalo, aangezien er heel veel mogelijkheden zijn heb ik voor het voorbeeld hieronder gekozen voor de USA en Australië. Bezoek de websites om te kijken wat de kosten zijn voor het land of de regio waar jij naartoe gaat.

Land / Geldigheid GigSky Airalo
USA 1GB / 1 dag geldig
USD 9,99*
nvt
USA 1GB / 7 dagen geldig
nvt
USD 4,50*
USA 3GB / 15 dagen geldig
USD 24,99*
nvt
USA 3GB / 15 dagen geldig
nvt
USD 11,-*
Regio / Geldigheid GigSky Airalo
Asia Pacific 1GB / 15 dagen geldig
(dit is een regio bundel voor 22 landen)
USD 11,99*
nvt
Australië 1GB / 7 dagen geldig
nvt
USD 5,50*
Asia Pacific 5GB / 30 dagen geldig
(dit is een regio bundel voor 22 landen)
USD 49,99*
nvt
Australië 5GB / 30 dagen geldig
nvt
USD 16,50*
Wereld / Geldigheid GigSky Airalo
Wereld 5GB / 30 dagen geldig
(deze bundel dekt 116 landen)
USD 59,99*
nvt
Wereld 1GB / 7 dagen geldig
(deze bundel dekt 94 landen)
nvt
USD 9,-*
Aanvulling data 3GB / 15 dagen geldig
nvt
USD 24,-*
Aanvulling data 5GB / 30 dagen geldig
nvt
USD 35,-*
* controleer zelf altijd de huidige prijzen en of de landen die je nodig hebt in de betreffende bundel zitten.

Airalo

Meld je aan bij Airalo.

GigSky

Of meld je aan bij GigSky, gebruik code WJVE100 bij je inschrijving en ontvang EUR 5,- tegoed in je account.

]]>
Alles over reizen met de New York Subway https://withorwithoutmiles.com/alles-over-reizen-met-de-new-york-subway/ Wed, 24 Mar 2021 19:42:47 +0000 https://withorwithoutmiles.com/?p=508

In New York reizen met de Subway? Zeker doen!

Van voorbereiding tot aan je aankomst op je eindbestemming. Hieronder lees je alles wat je moet weten om je subway tripje zo gemakkelijk en ontspannen  mogelijk te maken.

Table of Contents

Voorbereiding

Bekijk de kaart

Het is goed om in ieder geval voordat je voor het eerst met de metro gaat op je gemak de kaart van het metronetwerk eens te bekijken. Je kunt de kaart hier downloaden bij de MTA.

Zelf gebruik ik de kaart al wanneer ik een tripje naar New York ga plannen. Altijd handig om een of meerdere metro stations dicht bij je hotel te hebben.

Het helpt je ook om New York al een beetje te leren kennen wat je weer helpt bij het plannen van wat je allemaal wilt gaan doen/bekijken. 

Local of Express train

Op de kaart zie je de metro stations aangegeven. Soms is dit een zwart bolletje en soms is het een wit bolletje.

De Local Trains (stoptrein) stoppen op alle stations, dus op de stations met een zwart bolletje en de stations met een wit bolletje.

De Express Trains stoppen alleen op de stations met een wit bolletje.

Let hier goed op want anders kan het zomaar zijn dat je in een express train zit en jouw stop voorbij gaat. Op zich geen probleem want je kunt altijd weer uitstappen de de metro terug nemen maar het kan je wel behoorlijk wat tijd kosten.

Naar B van A

Waarvandaan ga je vertrekken en waar ga je naartoe? Handig is om eerst te kijken waar je naartoe gaat. Kijk daar op de kaart welk metro station daar het dichtst bij in de buurt is en welke metrolijn daar stopt. Stoppen alle treinen daar of alleen de Local train.

Kijk vervolgens of de lijn die stopt op jouw bestemming ook een halte heeft in de buurt waarvandaan je vertrekt. Zo niet welke lijn stopt bij je vertrekpunt en heeft een overstap mogelijkheid op de uiteindelijke lijn die je moet hebben.

Haast

Tenzij je ergens op tijd moet zijn hoef je geen haast te maken, de metro’s rijden zeer regelmatig.

  • In de ochtend- en avondspits elke 2 – 10 minuten (ma t/m vrij)
  • Tussen 09:30 en 15:30 elke 5-10 minuten (ma t/m vrij)
  • Tussen 20:00 en middernacht elke 5-12 minuten (ma t/m vrij)
  • In de nachtelijke uren ongeveer elke 20 minuten
  • In de weekenden kan het hier van afwijken
  •  

Werkzaamheden

Het metronetwerk is behoorlijk oud en er vinden dan ook vaak werkzaamheden plaats. In de avonduren en in de weekenden is de kans het grootst dat je hier mee te maken krijgt.

Op de platformen of voordat je door de toegangspoortjes gaat zie je vaak A4’tjes aangeplakt met de uitleg. Schaam je niet om een medewerker om advies te vragen, voor ons toeristen is het niet altijd even duidelijk.

Het metrostation vinden en binnengaan

Verschillende soorten ingangen

  • Ingang via trappen in een straat (vaak op de hoek van een straat)
  • Ingang via trappen naast winkel ingangen
  • Ingang in gebouwen
  • Ingang naar boven bij de bovengrondse stations van de metro vaak boven de straat (o.a. in een groot deel van Brooklyn en Queens)

Spotten van een ingang

De ingang van de metro is niet altijd even voor de hand liggend. Hieronder heb ik een aantal herkenningspunten aangegeven.

  • Groene gietijzeren palen met daarop een groene bol of een half groene en half witte bol (lampen)
  • Groene gietijzeren hekwerken
  • Let op Rode bol (uitsluitend uitgang)
    • Bordje op de goene hekken “No Entry”, meestal staat er ook bij waar je de ingang kunt vinden.

Waar moet je op letten bij het naar binnen gaan

Het is natuurlijk de bedoeling dat je de juiste ingang neemt. Op een zwart bord boven de ingang/trap (naar beneden) staat de volgende informatie:

  • Welk station het is
  • Welke metrolijnen er stoppen
  • In welke richting je daar kunt gaan Downtown, Uptown of beide.

Het toegangspoortje en de bediening

Soorten

Er zijn grofweg twee soorten toegangspoortjes:

  • Draaihek/draaideur
  • Tourniquet

Dezelfde poortjes worden ook gebruikt als uitgang. Let hierop, wanneer er net een metro is aangekomen kan het erg druk zijn met mensen die jouw ingang gebruiken als uitgang. Wacht even tot de ergste drukte weg is.

Check

Check nogmaals de zwarte bordjes boven of vlakbij de poortjes om er zeker van te zijn dat je de juiste ingang hebt.

Zorg dat je je MetroCard paraat hebt. Je wilt niet dat je in de stress raakt wanneer je voor het poortje nog naar je kaartje moet zoeken en de mensen die achter je aan komen willen dat ook niet

Swipen

  • De kaartlezer is bij een tourniquet hetzelfde als bij een draaideur
  • Pak je MetroCard redelijk stevig vast tussen de duim en wijsvinger en middelvinger van je rechterhand. Je moet de magneetstrip aan de onderkant hebben en deze moet zichtbaar zijn voor je
  • Nu ben je klaar om de kaart door de lezer te schuiven/swipen, dit moet niet te snel maar zeker ook niet te langzaam.
    • Wanneer je het goed doet komt er op het kleine display “Go” te staan en kan je doorlopen. Duw tegen de deur of tegen de ijzeren balk van de tourniquet. Loop vooral door, dus niet eerst de deur of het tourniquet “goed zetten” neem gewoon aan dat ze goed staan.
    • De eerste paar keer zal het waarschijnlijk niet goed gaan vanwege het te langzaam swipen. Op het display zie je “Please Swipe Again”, nu niet in de stress schieten er is niets mis met je kaart of het poortje. Rustig adem halen en bij hetzelfde poortje gewoon nog een keer proberen. De tweede keer lukt het je vast. Mocht het nodig zijn dan lukt het bij de derde keer zeker, drie keer is ten slotte scheepsrecht.
  • Eenmaal door het poortje kan de MetroCard weer opgeborgen worden, deze heb je niet nodig bij de uitgang van het metrostation.

Naar het platform

Welk platform moet je hebben

Je hebt stations waar je niet ondergronds van het gedeelte waar de metro’s richting Downtown stoppen naar het gedeelte waar de Uptown metro’s stoppen kunt komen.

Hier hoef je niet meer te zoeken naar het juiste platvorm want er is er maar 1 direct bereikbaar. Jij hebt voor het toegangspoortje al gecheckt of je de juist ingang had toch!?

Ook zijn er stations waar zowel local als express metro’s stoppen. Hier moet je goed opletten dat je naar het juiste platform gaat. Meestal zijn er twee platformen, 1 voor Downtown metro’s en de andere voor de Uptown metro’s.

Beide platformen hebben dan aan weerszijde een spoor liggen, dit geeft in totaal 4 sporen, 2 voor Downtown en 2 voor Uptown. De local en express metro’s hebben ieder hun eigen spoor.

Ga nu in het midden op een platform tussen de twee sporen staan en draai dan een kwartslag zodat je met je gezicht naar 1 van de twee sporen kijkt.

Kijk dan naar de inmiddels bekende zwarte borden die aan het plafond bijna boven het spoor hangen. Op deze borden kan je lezen welke metro’s hier stoppen. Staat jouw metro er niet bij dan moet je je waarschijnlijk omdraaien en zal jouw metro stoppen aan de andere kant van het platform.

Kom je er niet uit of twijfel je, geen zorgen New Yorkers zijn over het algemeen trots op hun stad en zullen je ongetwijfeld de weg willen wijzen.

Onderweg naar het platform

Toegegeven veel stations zijn niet mooi maar geef je ogen en oren wel goed de kost. Muziekanten ga je zeker tegenkomen in de stations, er zijn meerdere grote artiesten die in vermomming hebben opgetreden.

Een absolute aanrader is om naar het station op 14th Street & 8th Avenue te gaan en daar op je gemak rond te kijken. In dit station zijn tientallen bronzen beeldjes te vinden uit de serie “Life Underground” gemaakt door beeldhouwer Tom Otterness.

Even wachten

Hoe lang nog

Nu is het tijd om te wachten totdat de juiste metro er is. Je hebt eerder gelezen dat je niet snel meer dan 10 min hoeft te wachten. Boven het platform hangen vaak schermen waarop te zien is hoe lang je nog moet wachten op de volgende metro.

Welke metros er binnenkort aankomen geeft men aan via de letter of het cijfer gevolgd door het eindstation, bijvoorbeeld “E World Trade Center”.

Veiligheid

De metro van New York is over het algemeen veilig. Je bent in vakantie stemming maar je moet zoals altijd en overal wel alert blijven op jezelf en je spullen.

Blijf achter de gele lijn op het platform, het is vaak druk en er kan zomaar iemand tegen je aan stoten. Ben je met meerdere mensen spreek dan af om elkaar een beetje in de gaten te houden en niet in de laatste plaats elkaars rugzak.

Wanneer je ’s nachts of op een ander minder druk moment van de dag reist is het advies van de MTA om in de zogenaamde “Off-Hour Waiting Area” te wachten. Deze plek is meestal aangegeven met een geel bord en hangt over het algemeen aan het plafond. De stationsagent heeft zicht op deze gebieden.

De platformen zijn een stuk langer dan in Nederland, gelukkig zijn de metro’s dat ook. Ga toch liever niet aan het begin of einde van het platform staan ondanks dat de metro langs vrijwel het hele platform stopt en je overal kunt instappen.

Daar is jouw metro

Checken

Kijk goed naar de metro die aan komt rijden, aan de voorkant van de metro zie je het route nummer of cijfer, op de zijkant zie je dit terug echter staat daar vaak ook het eindstation bij. Klopt dit allemaal nog met waar je naartoe moet?

Instappen

De deuren gaan open maar jij wacht natuurlijk netjes met instappen tot er geen mensen meer uitstappen. Hoef je maar 1 of twee haltes dan kan je blijven staan, zorg wel dat je ergens goede houvast hebt. Bij meerdere haltes adviseer ik je om te gaan zitten als er een plekje is. De metro beweegt regelmatig behoorlijk heftig is mijn ervaring.

Let op het omroep bericht “Stand clear of the closing doors please”, vrij snel hierna sluiten de deuren.

Op zoek naar je stop

Zoek in de metro even of je de route van die specifieke metrolijn ergens ziet aangegeven. Er zijn, afhankelijk van de lijn of het type metro, een aantal verschillende vormen terug te vinden.

Soms is het slechts een route stikker of er is een bord met daarop elke halte met lampjes. De meest overzichtelijke is het dynamische display met daarop de stations waar de metro nog stopt, zoek je stop op en daaronder staat dan hoeveel stops het nog is.

Het zal niet altijd mogelijk zijn om de route te kunnen zien dus zorg dat je de naam van de halte voor de halte waar je er uit moet goed in je hoofd hebt zitten. Mocht je überhaupt in staat zijn om de conducteur te verstaan dan weet je wanneer je klaar moet zijn om uit te stappen.

Blijf ook naar buiten kijken bij het binnenrijden van de stations. De naam van het station staat meestal op de stalen pilaren op de platformen. Je kunt ook naar de muur kijken, je zult zien dat ook hier om de zoveel meter de naam van het station staat.

Mocht je te ver zijn dan stap je gewoon uit en pak je de metro terug, zeker wanneer je de Unlimited MetroCard hebt is dit helemaal geen probleem. Overigens wanneer het niet te veel straten zijn kan het ook leuk en verrassend zijn om terug te lopen, wie weet wat je onderweg nog allemaal ziet.

Aangekomen bij de juiste halte

Klaar om uit te stappen

Je hebt je al klaargemaakt om uit te stappen, let goed op bij het binnenrijden van een station zodat je ziet aan welke kant het platform is. Het is niet zo dat je bijvoorbeeld standaard aan de rechter kant uit moet stappen.

In de spits kan het erg lastig zijn om in maar vooral ook uit te stappen, zorg dat je “excuse me” luid en duidelijk te horen is wanneer je naar de deur van de metro loopt.

Uitgestapt en nu

Je staat nu op het platform en mensen om je heen lopen alle kanten op. Moet je overstappen op een andere lijn volg dan de borden waarop de lijn die jij moet hebben aangegeven staat. Ook hier moet je weer goed kijken of je de metro neemt die de goede kan op gaat.

Is dit het station van je bestemming dan volg je de rode “Exit” borden. Uiteindelijk kom je weer bij de draaideuren of tourniqueten. Hier kan je gewoon door naar buiten lopen, je hebt je kaartje niet nodig.

Waar verlaat je het metrostation

Nadat je door de poortjes bent moet je nog bedenken welke uitgang het meest praktisch is. Je zult zien dat je op de verschillende bordjes NE, SE, SW of NW als toevoeging ziet staan bijvoorbeeld bij een straat . Dit zijn de richting aanduidingen op een kompas of windroos.

Bijvoorbeeld “58 St & 8 Av NW corner”, als je deze uitgang neemt dan kom je dus uit op de Noordwest hoek van de kruising van de 58e straat met de 8e Avenue.

Overigens is er in de meeste stations ook een kaart van de lokale omgeving te vinden, dit kan je helpen om de juiste uitgang te vinden.

De juiste uitgang gevonden, loop dan lekker de trap op en ga verder met het verkennen van New York. Weet dat de metro er altijd is om je weer verder door de stad te brengen.

]]>
Wel of niet met de Metro in New York https://withorwithoutmiles.com/wel-of-niet-met-de-metro-in-new-york/ Mon, 22 Mar 2021 19:29:40 +0000 https://withorwithoutmiles.com/?p=626

Een veel gestelde vraag is of je nou wel of niet gebruik moet maken van de metro in New York. Mijn antwoord hierop is een volmondig JA! 

Inhoudsopgave

Wandelen of toch maar met de Metro

Wandelend zie je uiteraard het meeste van de stad. De blikken op de hoge gebouwen en de geluiden van de straat zijn kenmerkend voor de sfeer van New York.

Ondanks dat je prima kunt wandelen is het vaak een verademing om ook het uitgebreide en veilige metro netwerk te gebruiken. Je voeten en kuiten zullen je dankbaar zijn voor deze keuze.

Een bijkomend voordeel is dat je gemakkelijk meerdere delen van de stad kunt bezoeken.

Het metronetwerk

Het metronetwerk heeft 472 stations en er zijn 27 metrolijnen. De routes worden aangeduid door letters of nummers. Deze zijn netjes weergegeven in de bekende gekleurde bolletjes.

Je komt overal in de metro het MTA logo tegen. MTA staat voor Metropolitan Transportation Authority, dit is het bedrijf verantwoordelijk voor de metro, bus en een aantal treinen in New York.

De metro van New York rijdt 24 uur per dag. ’s Avonds zijn niet alle ingangen van een station open. Let goed op de  borden boven de trap naar beneden. Hierop staat aangegeven tussen welke tijdstippen de ingang open is. Indien deze gesloten is moet je even op zoek naar een andere ingang van dit station.

Metro of Subway

Metro is het woord waar wij in Nederland aan gewend zijn. In New York praat men over de Subway echter gebruiken locals  “the train”.

Wanneer je bijvoorbeeld aan een MTA medewerker vraagt hoe je het beste naar de Zuidwest hoek van Central Park kunt gaan krijg je het volgende antwoord: “Take the C train to 59th street Columbus Circle”.

Kaartjes

De MetroCard

Het fysieke, dunne, plastic kaartje heet “MetroCard” is meestal geel van kleur en heeft het formaat van een bankpas/creditcard.

Op het rechter plaatje hieronder zie je dat een MetroCard een verloop datum heeft. Dit kaartje is dus voor hergebruik geschikt. Gooi het kaartje na je reis niet weg maar bewaar het.

Ga je zelf nog een keer naar New York dan kan je deze weer meenemen en opladen, dit scheelt je dan weer 1 dollar voor de aanschaf van het kaartje. Ook kan je het kaartje uitlenen aan vrienden of kennissen wanneer ze naar New York gaan.

Prijzen & gebruik

Hieronder zie je de verschillende beschikbare types aangegeven die wat mij betreft relevant zijn voor jou als toerist.

Uiteraard verwacht ik niet dat er veel toeristen zullen zijn die de 30-Day Unlimited metro pas snel nodig zullen hebben. Toch heb ik deze toegevoegd voor bijvoorbeeld een Expat.

Type Kaartje

Prijs in USD

Gebruik

Single Ride

$3,-

Kaartje voor een enkele reis.

Pay-Per-Ride

$5,50 is het minimale saldo wat je op een nieuwe kaart moet zetten. Plus $1,- voor de kaart zelf.


Elke swipe/rit kost je $2,75 per persoon.


Deze kaart door maximaal 4 personen tegelijk te gebruiken.


Swipe de kaart door de lezer bij het poortje en laat de eerste persoon er doorheen lopen, herhaal dit voor ieder persoon (tot maximaal 4 inclusief jijzelf).


Uiteraard moet je er wel voor zorgen dat er voldoende saldo op de kaart staat.

7-Day Unlimited

$33,- Plus $1,- voor de kaart zelf.

Onbeperkt gebruik voor 7 aaneengesloten dagen vanaf het eerste gebruik.


Deze kaart kan maar door 1 persoon tegelijkertijd gebruikt worden.


Wanneer je deze kaart gebruikt hebt om door een poortje te gaan is het niet mogelijk de kaart nogmaals te gebruiken op dat station binnen 18 minuten.

30-Day Unlimited

$127,- Plus $1,- voor de kaart zelf.

Onbeperkt gebruik voor 30 aaneengesloten dagen vanaf het eerste gebruik.


Deze kaart kan maar door 1 persoon tegelijkertijd gebruikt worden.


Wanneer je deze kaart gebruikt hebt om door een poortje te gaan is het niet mogelijk de kaart nogmaals te gebruiken op dat station binnen 18 minuten.

Kinderen in de metro

Tel uit je winst

Ik adviseer over het algemeen de 7-Day Unlimited kaart.

Zelfs wanneer je minder dan 7 dagen in New York bent is het vaak de goedkoopste oplossing.

Reken maar even mee.

Een enkele reis kost USD 2,75 bij een Pay-per-Ride MetroCard, USD 33,- / USD 2,75 = 12 ritten. Vanaf je 13e rit met de metro ben je dan al goedkoper uit met de 7-day Unlimited kaart.

Vlieg je bijvoorbeeld op John F. Kennedy Airport dan zijn o.a. Manhattan & Brooklyn prima met de metro te bereiken (2 metro ritten) en ga je dus al besparen wanneer je meer dan 10 ritten tijdens je verblijf maakt.

Op weg naar contactloos betalen met OMNY

In 2019 is men gestart met de implementatie van OMNY, dit is het systeem waarmee je contactloos kunt betalen voor het openbaar vervoer in New York. Per 31 december 2020 is OMNY geïnstalleerd in alle MTA bussen en op alle metro stations.

De OMNY kaart lezers werken met kaarten, die geschikt zijn voor contactloos betalen, van Visa, Mastercard, American Express. Ook zijn ze geschikt voor de digitale portemonnee, zoals Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay en Fitbit Pay.

Op dit moment werkt het OMNY systeem alleen nog op basis van “Pay-Per-Ride”. Je betaald een vast bedrag van $2,75 per keer dat je incheckt. Om deze reden is het voor de gemiddelde toerist nog niet relevant.

Pas wanneer het systeem volledig is uitgerold en er ook verschillende “kaartjes” mogelijk zijn zal de MetroCard uitgefaseerd worden. De verwachting is dat dit ergens in 2023 het geval is.

Voor nu adviseer ik je om je te houden bij de MetroCard.

Waar koop je jouw MetroCard

Een stations hokje met MTA medewerker

In de meeste stations is een hokje te vinden waarin 1 of meerdere MTA medewerkers zitten. Je kunt ze vragen om hulp maar je kunt hier ook je MetroCard kopen. Zelf heb ik de indruk dat ze liever hebben dat je je kaartje uit de automaat haalt…

De kaartjes automaat

Op vrijwel alle stations staan kaartjes automaten. Je zult vaak twee uitvoeringen zien. een compacte en en behoorlijk grote automaat. In tegenstelling tot de grote accepteert de compacte variant alleen creditcards.

De automaten zijn voorzien van een groot aanraak scherm. Helaas kan het menu wat verwarrend overkomen en niet in de laatste plaats vanwege de vaak drukke stations en zuchtende mensen achter je.

Plaatje met dank aan MTA

Voor jouw gemak heb ik hieronder de volgorde van de knoppen die je moet selecteren voor je op een rijtje gezet. Dit is voor het kopen van een 7-Day Unlimited MetroCard waarbij je betaald met je creditcard.

Nu schuif je je creditcard, met de magneetstrip naar beneden, in de machine. Nadat je kaart er helemaal in zit haal je deze er rustig weer uit.

De automaat vraagt je vervolgens om je postcode in te voeren (ZIP Code), als toerist vul je 99999 gevolgd door de enter knop op het numerieke toetsenbordje.

Hierna zie je op het scherm een overzicht van wat je besteld hebt en het totaal bedrag. Druk op “OK” en na een paar seconden komt je MetroCard uit de machine.

Gefeliciteerd met je MetroCard

Nu kan je lekker gebruik maken van “the Train”. In het “Alles over reizen met de New York Subway” vertel ik je meer over hoe dat in z’n werk gaat.

]]>
Waanzinnig uitzicht over New York? Bezoek The Edge! https://withorwithoutmiles.com/waanzinnig-uitzicht-over-new-york-bezoek-the-edge/ Thu, 04 Mar 2021 21:42:37 +0000 https://withorwithoutmiles.com/?p=423 Mensen zijn gek op de stad New York omdat deze stad een veelvoud aan geweldige uitzichten te bieden heeft. Voor de toerist is er veel te zien en te doen in New York. Als nieuwbakken toerist wil je The Edge zeer zeker op je to-do lijstje zetten.

Dit is wat je kunt verwachten bij The Edge.

Van nul naar een adembenemend uitzicht in 52 seconden

Ja het is de zoveelste indrukwekkende wolkenkrabber in New York. Ben je een fan van uitzichten dan ben je hier aan het juist adres. In 52 seconden raas je met de lift naar de 100e verdieping op ongeveer 335 meter hoogte.

Eenmaal boven heb je, vanaf het indoor observatie deck, een 360 graden uitzicht over New York. The Edge heeft ook een groot openlucht observatie deck (Outdoor Sky Deck) en mag met de titel “hoogste openlucht observatie deck van het Westelijk halfrond” pronken. Waanzinnige zonsondergangen zijn hier dan ook geen uitzondering.

Je hebt ochtendmensen, zij houden ervan om vroeg wakker te worden en te genieten van de vroege ochtend zon. Deze mensen komen hier prima aan hun trekken.

Voor de romantici onder ons, de zonsondergang is briljant. Neem op een mooie avond je geliefde mee naar boven om een paar romantische momenten te beleven. The Edge heeft ook een Champagnebar dus als bonus verras je je partner natuurlijk met een heerlijk glas champagne.

Het voelt alsof je in de lucht zweeft

Heb je last van hoogtevrees? Zorg dan dat je goed zit voordat je verder leest. Er zijn zoveel wolkenkrabbers in NYC, maar er is iets aan The Edge dat het des te specialer maakt.

Aan de randen van het observatie deck staan glazen wanden. Deze wanden staan in een hoek voorover waardoor je als het ware een beetje voorover kunt hangen en over “The Edge” kunt kijken naar de drukke straten beneden je. Het geeft je een ultiem gevoel van vrijheid.

Als je op de bovenste verdieping van dit torenhoge gebouw staat zie je helikopters en sport vliegtuigjes vaak lager vliegen dan dat jij staat. Iedereen heeft er wel eens van gedroomd om te kunnen vliegen, niet? Als je naar The Edge gaat, is je droom bijna vervuld.

Het ultieme insta moment

Over water lopen is en blijft lastig. Lopen over glas krijgt na je bezoek aan The Edge een totaal andere betekenis. Ga staan, zitten of liggen op de, zeer stevige, glazen vloer 100 verdiepingen boven de grond.

Durf jij naar beneden te kijken? Wanneer je je angst hebt overwonnen is het tijd om die ene nonchalante selfie te maken, deze selfie gaat je vast en zeker een berg likes opleveren.

In de hoek

In de “Eastern Point” kan precies 1 persoon staan, je staat hier op het uiterste puntje van het platform tegen voorover hellende glazen wanden met niets dan lucht voor je. Een mooi moment om even tot bezinning te komen en de drukte van de stad aan je voorbij te laten gaan.

Koop je kaartje van te voren

Veel leuke dingen in New York zijn gratis, helaas is The Edge dit niet. Of de beleving je de prijs waard is kan ik je niet vertellen. Ik kan je wel vertellen dat wanneer je uitzichten kunt waarderen deze attractie niet mag ontbreken op je “must see” lijst voor New York.

Koop je kaartje van te voren zodat je niet in de rij hoeft te staan, bijkomend voordeel is dat het vaak iets goedkoper is dan wanneer je aan de kassa je kaartje koopt. Let op er zijn dagen dat er een toeslag van toepassing is, dit is meestal in de vakantie periode.

Praktische informatie

Adres:

20 West 34th Street, New York

Metro:


Stap uit op eindstation 34th Street Hudson Yards. Wanneer na de langer roltrappen het het station uitloopt ga je naar rechts en loop je in ongeveer 3-4 minuten naar de ingang op Hudson Boulevard tegenover de Vessel. Ga het winkelcentrum in en ga naar de 4e verdieping.

Hoeveel tijd moet ik uittrekken voor mijn bezoek?

Trek minimaal 1 uur uit voor je bezoek, liefst iets meer, je kunt immers boven ook een drankje drinken en een kleine snack nuttigen. Wil je de zonsondergang zien dan adviseer ik je om ruim van te voren te gaan zodat je het uitzicht ziet bij daglicht en in het donker.

]]>
Wat je kunt verwachten bij een bezoek aan het Empire State Building https://withorwithoutmiles.com/wat-je-kunt-verwachten-bij-een-bezoek-aan-het-empire-state-building/ Sun, 07 Feb 2021 18:15:03 +0000 https://withorwithoutmiles.com/?p=45 New York staat o.a. bekend om de vele gele taxi’s en torenhoge gebouwen en wolkenkrabbers. Ik ben echt dol op de mooie en magnifieke infrastructuur van deze stad. Als jij ook graag naar en vanaf deze hoge gebouwen staart mag je het Empire State Building natuurlijk niet missen!

Dit is wat je kunt verwachten als je het Empire State Building bezoekt:

Het hoogste gebouw van de wereld (tot 1971)

Zowel van binnen als van buiten is dit een uitzonderlijk mooi gebouw met een rijke geschiedenis. Het gebouw werd in de 20e eeuw door twee ingenieurs ontworpen en in eerste instantie was het niet de bedoeling dat het, met haar 102 verdiepingen en 381 meter, zo hoog zou worden. Op 17 maart 1930 werd gestart met de bouw en met een tempo van 4,5 verdieping per week gaat het heel snel de hoogte in. Lange tijd was dit het hoogste gebouw van de wereld in 1971 werd ze voorbij gestreefd door de Noordelijke toren van het World Trade Center in New York. Elk hoekje van dit gebouw is opmerkelijk fascinerend.

In het gebouw vertellen ze je het verhaal in verschillende tentoonstellingen op de 2e en 80e verdieping, geen zorgen je hoeft niet met de trap naar de 80e verdieping. Neem vooral de tijd want de hele beleving is voor groot en klein erg leuk en leerzaam.

Dit gebouw is beroemd en je hebt het zeer waarschijnlijk gezien in films en tv-shows

Ik herinner me nog zeer goed dat ik de film King Kong zag, het Empire State Building was zeer prominent aanwezig in deze film, dit zie je ook terug tijdens je bezoek aan het gebouw. Afgezien daarvan zijn er zoveel televisieshows opgenomen in de stad New York en dit gebouw heeft er veelvuldig deel van uitgemaakt.

Volgens een schatting is dit historische gebouw verschenen in ongeveer 250 films en tv-series, is dat niet bizar? Een bezoek aan dit gebouw is nagenoeg hetzelfde als het ontmoeten van een Hollywood beroemdheid. Als je een fan bent van de serie Friends uit de jaren 90, dan herinner je je zeer waarschijnlijk dat dit gebouw in sommige afleveringen te zien was – al was het maar een glimp – toch is er geen scène die hier is opgenomen.

Bezoek de 80e, 86e en 102e verdieping

Als toerist kan je drie hoge verdiepingen bezoeken met uitzicht over de hele stad. Als eerste heb je de 80e verdieping hier kan je met de klassieke verrekijkers van het Empire State Building kunnen naar 9 verschillende beroemde locaties in New York.

Het observatie terras is op de 86e verdieping (Main deck) dit is de enige mogelijkheid om naar buiten te gaan. Let op je pet, hoed of sjaal want hier kan het enorm waaien, dit verrast sommige mensen regelmatig. Gelukkig hebben ze hier sinds een tijdje heaters geïnstalleerd zodat je in de winter niet bevriest.

Op de 86e verdieping kan je de nieuwe glazen lift nemen naar het “Top deck” op verdieping 102. Deze verdieping is recent gerenoveerd en is rondom voorzien van 24 ramen van de vloer tot aan het plafond. Op een heldere dag moet je tot bijna 130 kilometer ver weg kunnen kijken. Op welke van de drie verdiepingen je ook bent, het uitzicht is adembenemend!

Het is bijzonder om ’s nachts naar boven te gaan en te kijken naar de lichtjes van de stad

De openingstijden zijn over het algemeen zeer ruim, vaak zelfs tot 02:00 ‘s nachts. Mijn voorkeur gaat uit naar een bezoek laat in de avond, het is dan rustiger en je kunt genieten van de stad met al haar lichtjes.

Er is ook een zogenaamd “AM/PM Experience” ticket, hiermee kan je ’s ochtends naar boven en dan diezelfde dag ’s avonds na 20:00 uur nog een keer. Met dit ticket kan je dus zowel overdag als in het donker van het uitzicht genieten. LET OP Dit ticket geeft je geen toegang tot de 102e verdieping.

In New York kijk je vaak omhoog naar de mooie gebouwen, probeer vooral ook ’s avonds naar boven te kijken en het Empire State Building te zoeken. De verlichting is zeer mooi, en het is een traditie om de verlichting aan te passen voor bijzondere gelegenheden en vakanties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan roze Valentijnsdag, rood voor het Chinees Nieuwjaar of groen rood voor de kerst dagen.

Een paar leuke Empire State Building weetjes die het goed doen op verjaardagen!

Sommige mensen vinden het geweldig om allerlei weetjes te leren over elke bijzondere plek die ze bezoeken. Hier zijn enkele interessante wetenswaardigheden om eens te overdenken op weg naar de top van het 381 meter hoge Empire State:

  • Het gebouw heeft 1.872 traptreden. Gelukkig ga je met de lift naar de bovenste verdiepingen.
  • Jaarlijks is er de ESB Run-Up waarbij hardlopers van over de hele wereld de ruim 1.500 traptreden op rennen naar de 86e verdieping.
  • De constructie van het gebouw is in slechts 410 dagen voltooid. Dat is nog eens snel!
  • Empire State Building blijft het meest gefotografeerde gebouw ter wereld.

Wat mij betreft is het Empire State Building toch wel een van de meest essentiële plaatsen die je moet bezoeken wanneer je voor het eerst in New York bent. Zelf ga ik vrijwel elke keer wanneer in weer in New York ben toch weer genieten van het uitzicht. Pas op “even” naar boven kan resulteren in uren staren naar de levendigheid van de stad onder je.

Praktische informatie

Adres:

20 West 34th Street, New York

Metro:

of de
Stap uit op halte 34th Street Penn Station. Vanaf Pen Station is het ongeveer 5 minuten lopen.

 of de
Stap uit op halte 34th Street Herald Square Station. Vanaf Herald Square Station is het ongeveer 5 minuten lopen.

of de
Stap uit op halte Grand Central Terminal. Vanaf Grand Central terminal is het ongeveer 10 minuten lopen.

Hoeveel tijd moet ik uittrekken voor mijn bezoek:

Trek minimaal 1,5 uur uit voor je bezoek. Ga je naast de 86e verdieping ook nog naar de 102e verdieping dan zou ik minimaal een half uur extra rekenen.

]]>